uitputtende schooldag
Na een uitputtende schooldag toch maar even een berichtje.
Gisteren met de oudste meisjes naar een uitwisselingsprogramma geweest in een ander deel van de stad. Dit was op een prachtige school met middelbare school en universiteit. 'Onze' kinderen staken in deze prachtige omgeving wel erg armoedig af en werden heel verlegen. Ze hadden een gedicht en wat liedjes ingestudeerd en daarmee raakten ze wat vrijer. Ze hadden op de heenweg de hele weg gezongen. Het was voor mij een ontroerend gebeuren een bus vol zingende meisjes en deze vreemde omgeving. Ikben blij dat ik het allemaal mag meemaken. Ze proberen po deze manier de meisjes te stimuleren door te leren.
Vandaag lieten 2 van de weinige leerkrachten het afweten wegens ziekte en vanmiddag gingen er 2 vroeger weg. Ik heb drie groepen tegelijk gedraaid. Een hele onderneming maar het is me redelijk gelukt. Ik heb ze allerlei soorten fruit laten tekenen en opschrijven.Het eten tussen de middag wat we op school doen is ook een belevenis op zich. Eerst worden er stoelen onder de boom gezet en dan komen er meisjes met een bod eten. Ugali met bonen en de volgende dag bonen met ugali. Vandaag was bijzonder bonen met een soort kikkererwten. Maar ze zeggen dat ze hier geen groenten eten alleen 'legumes' dat zijn dingen in de schil, geen groenten. De kleintjes nemen me in de pauze steeds in beslag. Ze aaien steeds over mijn handen want dat is wel gek witte handen met bruine vlekken en dan ook nog een ring. Er zijn er altijd wel een stuk of 5 om me heen. Schatjes zijn het. Ik heb wel wat gepraat met een leerkracht en ze vertelde me enkele verhalen over het leven van de kinderen. Hartverscheurend. Volgens haar is het de bedoeling dat ik nog een keer met de hoofdonderwijzeres op huisbezoek ga, ik weet nog niet of ik dat wil. We lopen nu van het ene gebouw van de school naar een ander waar we eten, dan passeren we allerlei 'huisjes' en dat is al ellende genoeg.
Mijn werk hier is een heel klein druppeltje en gloeiend is het hier in ieder geval.
Tot schrijfs
Hoi Lia,
Mooi om je verhalen te lezen. Je bent al helemaal operationeel zo te lezen, dat is snel zeg! De buurt is inderdaad erg armoedig met al die gammele hutjes en overal kindertjes. Dus je snapt waarom de school zo hard nodig is, al was het alleen al voor de lunch die ze krijgen. Hartelijke groeten aan madam Mary en ik kijk uit naar je volgende verhaal!
Groetjes, Ineke
Hoi Juf,
Het is zwaar om te zien wat de omstandigheden van deze kinderen zijn. En, zoals je zegt, is het een druppel op een gloeiende plaat. Maar het is ook die ene druppel die in de oceaan zit en daarom deel uitmaakt van die grote oceaan. En jij bent nu die druppel. Maar vind je niet dat ze al de kinderen makkelijk aan jou overlaten?
Of ben je de plaatsvervangster voor alle leerkrachten?
Hier gaat alles goed. Zal niet zeggen wat ik gedaan heb omdat het een spannende verrassing moet blijven.
Dikke knuf,
PIm
Ze laten je wel zwemmen, al lijkt het me dat je dat goed aankunt.
Geweldig om toch een verschil te kunnen maken. Ik hoop dat je later misschien wat foto's kan plaatsen,
groet, Quirina
Hoi Lia
Leuk om over je avonturen te lezen. We zijn nu bij ma. Ze zit je berichten te lezen die we hebben uitgeprint. Dat vindt ze weer erg bijzonder. Veel plezier nog daar. Groetjes Els en Berend
Lieve Lia.
Ik ben blij dat je het mooi vindt... (tranen)... Ik heb geprobeerd Pim te bellen maar dat lukte niet. Met mij is het goed. Tante Ciel en Ellen zijn geweest. Dinsdag ga ik met Marjon naar tante Jo. Veel groetjes en doe voorzichtig. Ma
Ha Lia,
Fijn dat je goed bent aangekomen. Bedankt voor je kado's. Ik hoop je avonturen verder te volgen. Leuk dat het klikt me de kinderen en het verdere gezelschap. Groetjes van Toos.
Hallo Lia,
Ik heb het verslag niet kunnen lezen. Wij zitten hier in Spanje met een kleine laptop en op de een of andere manier lukt het niet om hem te openen. Toch maar even een hele hartelijke groet en een dikke kus vanuit Spanje.
Hoi Lia, wat leuk om samen met je mee te reizen.
wat een boel ervaring doe je met jouw belevenissen op.Wat de warmte betreft kan ik mij helemaal inleven en als je een slechte nacht hebt gehad is een sieste de volgende dag een uitkomst. Heerlijk he in een warme oceaan te zwemmen en snorkelen ook super.
We wensen je nog fijne dagen in Kenia, hier is het maar koud. Zit nu al 2 weken in het gips, nog 4 weken te gaan.
Email ons svp op [email protected] is sneller dan het andere mail-adres. Liefs en groeten, Siem en Thelma
hallo Lia,
Wat leuk om je belevenissen te volgen. Wat moet het anders anders zijn om er te zijn en te werken in plaats van erover te lezen, wat wij doen!
Armoede en achterstand is één, aandacht geven is iets anders. Het lijkt weining (druppel), maar voor ieder kind is het ook weer veel, het is immers meer dan niets! Ikl blijf je volgen.
Groet, Corrie
Hallo Lia,
Eindelijk je verhaal gelezen, er ging hier wat fout.
Je doet goed, dat is een feit, alle beetjes helpen.
Een lach en een traan het is het allemaal waard,
een dikke knuffel voor jou en de kindjes.
Liefs Herman en Els
Hoi Lia,
Inmiddels toch alles gelezen. Wat een tegenstellingen eigenlijk : het ene moment zit je tussen de armoede en het volgende lig je heerlijk te genieten in het water. Goed dat je dat ook doet en dat je je grenzen trekt bij wat je wel en niet wil. Het is hard werken voor je. Goed van je. Wij genieten nog van de Spaanse zon tot 1 februari. We hopen nel weer iets te horen van je.
Dikke kus van Gra en Ari
Ha lieve dappere Lia,
Wat een belevenissen en ervaring!! Begin januari probeerden we er een voorstelling van te maken en nu zit je (wat tijd) betreft al weer op de helft!! De twijfels of je er goed aan zou doen zijn nu vast verdwenen!! Wat een voldoening moet het geven en..... er kan altijd meer maar dat is niet per se door jou!!! Pas ook op je zelf! Goed om te lezen dat je op tijd een time out neemt met bijv. een duik in de zee! of cultuur snuiven!!
Hou je goed!! Omhelsd met dikke kus, Matthijs en Ellen